Ett utmärkt val av fredspristagare

11 oktober 2024 Av av Svenska Pugwash

Nobels fredspris 2024 tilldelas Nihon Hidankyo som är organisation för dem som överlevde de kärnvapen som fälldes över Hiroshima och Nagasaki 1945.
– Det här är ett alldeles utmärkt val!  Kärnvapensituationen i världen är alarmerande.  Den ”gamla” nukleära ordningen med två supermakter och en rad fungerande avtal har sagts upp och håller på att ersättas av en o-ordning med tre kärnvapenbeväpnade supermakter som hyser en stark misstro mot varandra, säger Thomas Jonter, ordförande för Svenska Pugwash och professor i internationella relationer vid Stockholms universitet.

Han varnar vidare för att vi kan vara på väg in i en ny kapprustning där osäkerhet och kärnvapenhot blir det ”nya normala” i internationell politik.
– Eftersom varken kärnvapenstaterna eller andra stater verkar ta sitt ansvar, måste andra röster höjas för att påvisa den fara som världen är på väg in i. Social rörelser och organisationer som arbetar för nedrustning har historiskt spelat en stor roll för att höja medvetenheten om faran med kapprustning och kärnvapenspridning. Mot den bakgrunden är årets val av fredspristagare ett alldeles utmärkt val, säger Thomas Jonter.